Rookie Rally Team uitgeblust in Rallye de Hannut

Voor het Rookie Rally Team begon het seizoen 2017 tijdens de Rallye de Hannut. Een seizoen waarin het team een zelf gekozen kalender rijdt. Op de shortlist staan dit jaar uitsluitend Belgische en Duitse wedstrijden. 

Deze eerste wedstrijd, eentje uit het Belgische AFAS kampioenschap, is een populaire wedstrijd. Een ongekend groot aantal deelnemers stond op de startlijst, terwijl er ook nog eens een flinke wachtlijst was. Een situatie zoals we die in Nederland al enige jaren niet meer kennen. 

De Rallye de Hannut telde 12 klassementsproeven waarover de strijd uitgevochten moest gaan worden. De deelnemers legden daarbij ruim 147 kilometers af over de klassementsproeven. De eerste wagen vertrok om 8:16u voor de eerste boucle van vier klassementsproeven. 

Rijder Antoine van Ballegooijen (Nuenen) en navigator Johan Findhammer (Egchel) namen, ondanks hun lange staat van dienst, voor het eerst aan deze wedstrijd deel. “We gaan voorzichtig beginnen,” zei Antoine van tevoren. “Als je de wegen niet kent, blijft een Belgische wedstrijd altijd listig. We hopen gaandeweg, misschien al in de tweede omloop, het tempo te kunnen opvoeren,” ging Antoine verder. 

De afgelopen seizoenen lieten Antoine en Johan zien aan de top van het Nederlands kampioenschap mee te kunnen strijden. Tijdens de Rallye de Hannut wilden ze zich echter vooraf niet aan een voorspelling wagen. “De concurrentie is groot en de wegen zijn onbekend. We kunnen een aardig potje sturen maar op de startlijst staan een flink aantal deelnemers die niet te onderschatten zijn,” zei Antoine.

 De winsterstop is gebruikt om de Mitsubishi Lancer Evo X weer helemaal klaar te maken. De wagen heeft geen complete rebuild gehad maar is uiteraard wel helemaal nagelopen en zijn de reguliere onderhoudsintervallen aangehouden. Toch ging het niet zoals gepland. Op de allereerste klassementsproef reeds, ging na slechts enkele honderden meters de brandblusser spontaan af. Dat betekende het einde van de wedstrijd nog voordat het tweetal goed en wel was begonnen.

 “Hoe graag je dan ook zou willen, dat spul staat dan bijna een halve meter hoog in de auto. De pedalen zijn dan zó glad geworden dat je, met de beste wil van de wereld, niet meer kan rijden,” zegt een teleurgestelde Antoine. “Ons restte niets anders dan in te pakken en de thuisreis te aanvaarden. De Lancer moet van binnen weer helemaal schoongemaakt worden. Uiteraard gaan we nog uitzoeken hoe dit heeft kunnen gebeuren want dit wil je niet nog eens.” 

Als klap op de vuurpijl liet Antoine weten dit jaar ook een aantal rallycross wedstrijden te gaan rijden op het Eurocircuit Valkenswaard. Dit zal hij niet met de Mitsubishi gaan doen, maar met één van de andere auto’s uit de stallen van Rookie: een MINI. Met deze wagen wist Antoine in 2016 al een aantal Duitse rallycross wedstrijden te winnen.

A 14 maart 2017