Geslaagde test resulteert in podiumplaatsen

Op zaterdag 28 februari stond het voltallig team aan de start van de Circuit Short Rally op het circuit van Zandvoort. Daar waren, op het asfalt en in de omliggende duinen, twee klassementsproeven uitgezet die ieder drie keer werden verreden. Voor het team gaat het rallyseizoen pas op 21 maart van start tijdens de TankS Rally en daarom werd deze wedstrijd als een test gebruikt. Bij de Mitsubishi Lancer Evo X werd in de wintermaanden  de schade, die in Hengelo was ontstaan, gerepareerd en op de Nissan 350Z werd een modificatie uitgevoerd.

StijnVanBree-Nissan350Z.jpg

Antoine van Ballegooijen en Johan Findhammer voelden de Mitsubishi Lancer Evo X aan de tand. De voorbanden bleken op het circuit al snel te warm te worden. Daarop werden de medium compound banden gewisseld voor de harde compound. Ook bleek er nog een probleem te zijn met het aanremmen van de bochten. Gelukkig kon dit, met een aanpassing van de remdrukverdeler, worden verholpen.

Het besluit om de Circuit Short Rally als een test wedstrijd te gaan gebruiken bleek ook voor de Nissan van Stijn van Bree en Nikki Kunst een juiste keuze.  Het leek er zelfs even op dat ze moesten opgeven vanwege problemen met de brandstofpomp. Terwijl de equipe al aan het uitstappen was, probeerde Stijn tóch nog maar een keer te starten wat prompt lukte. Daardoor konden Stijn en Nikki zichzelf weer insnoeren en de weg  verder vervolgen.

Als gevolg van de problemen met de brandstofpomp raakte een injector defect. Hierdoor miste de Nissan vermogen en klonk de motor ook niet meer lekker. Gelukkig kon Stijn, door zijn ervaring op het circuit van Zandvoort, op het asfalt die tijd goed maken die op het onverharde deel weer werd verloren. De toch al ontstane achterstand kon hierdoor beperkt blijven.

Ondanks de problemen was de test toch geslaagd te noemen. Alle testdoelen, zoals afstellingen, remmen en banden werden behaald. De problemen aan de motor zullen terug in de werkplaats worden opgelost en dan kan Stijn in de TankS Rally op 21 maart weer genieten volgens zijn eigen credo: leren en dan presteren, gas erop!

Ondanks alle problemen konden Antoine en Johan toch, naast de overwinning in de klasse RC2, de derde plaats in het algemeen klassement op hun naam schrijven. Stijn van Bree eindigde op een 18e plaats algemeen en moest naast twee collega Nissan 350Z rijders ook Kevin Abbring in de Porsche 997 GT3 voor zich dulden in de klasse RGT.

De kaarten worden tijdens de TankS Rally pas geschud. Dan is bekend wie er  aan het rally kampioenschap zullen deelnemen. Pas dan is ook te zeggen waar het team staat ten opzichte van de concurrentie.

Bron: ESN

A 16 maart 2015