Van Ballegooijen met mes tussen de tanden in top-10 ELE Rally

Afgelopen weekend werd op de wegen rondom Eindhoven de 55e ELE Rally verreden. Een wedstrijd waar de Nederlandse rallytop met hun auto’s uit de R5 categorie aan de start verschenen.

Rijder Antoine van Ballegooijen en navigator Johan Findhammer stonden namens het Rookie Rally Team Brabant ook aan de start van deze lange en zware wedstrijd. Zij wisten zich met hun toch al verouderde Mitsubishi Lancer Evo X tussen de mastodonten van de Nederlandse rallysport te wurmen en een prachtige zevende plaats te bemachtigen.

Van tevoren had Antoine al aangegeven dat het fysiek een zware wedstrijd zou worden, een enkelblessure zou wel eens roet in het eten kunnen gaan gooien… Het team had startnummer twaalf toebedeeld gekregen. Op diezelfde plaats keerde de equipe na de eerste boucle van drie klassementsproeven ook terug naar het servicepark. Daar werden de auto en Antoine’s blessure verzorgt om daarna dezelfde drie klassementsproeven nog eens af te gaan leggen. Daarbij reden de mannen de top-10 binnen naar een voorlopige negende plaats.

Op zaterdag zette Antoine de aanval in op de Limburgse Lambert Parren, rijdend in eenzelfde auto als Antoine en Johan. “Het zal toch niet zo zijn dat ik in mijn thuiswedstrijd wordt verslagen door een Limburger,” grapte Antoine voorafgaand aan de start van de tweede wedstrijddag. Het zou stuivertje wisselen worden tussen de twee equipes, waarbij dan de één en dan de ander weer een klassementsproef sneller afwerkte. Naarmate de wedstrijd vorderde wist Antoine echter de Limburger definitief achter zich te laten.

Op de onverharde delen van het parcours voelde Antoine zich in zijn element. “Als kind reed ik hier al met de auto’s door de bossen. Ook heb ik trainingen in bijvoorbeeld Finland gevolgd. Daardoor heb ik geleerd hoe een auto op het onverhard te ‘zetten’. Zelfs Johan vroeg zich hardop af hoe dit mogelijk was,” vertelt een gelukkige Antoine. “Hij had dit volgens zijn eigen zeggen nog niet eerder meegemaakt.”

Het uitstekende resultaat van deze wedstrijd kwam echter niet vanzelf. Tijdens de serviceperioden werd hard gewerkt aan de afstelling van de schokbrekers. Ook de bandenkeuze was medebepalend aan het mooie resultaat. We hebben intensief samengewerkt met Van Hoof Sport om de juiste keuzes te maken. We zijn hen dan ook erg dankbaar voor de fijne samenwerking. Niet alleen werd er hard gewerkt aan de auto. Dankzij de nodige pijnstillers kon ook Antoine het vol blijven houden. “Het was vrijdagavond al heel pijnlijk en ik zag daardoor wel een beetje tegen die lange zaterdag op. Gelukkig konden we met paracetamol en ibuprofen de pijn onder controle houden.”

A 28 mei 2019